Werking

Werking van een waterontharder

Een waterontharder bestaat uit 3 onderdelen:
Elke waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling bevat 3 componenten, een zoutreservoir, een cilinder en een besturingsunit.

Zo ook de Simple waterontharder waar al deze onderdelen zijn samengevoegd in 1 behuizing.

Waterontharder

Het natuurkundige proces van ionenuitwisseling

Er zijn verschillende soorten waterontharders, zoals bijvoorbeeld waterontharders die gebruikmaken van omgekeerde osmose. De meeste consumenten kiezen voor een waterontharder die werkt aan de hand van ionenuitwisseling. Het verschil tussen beide is dat omgekeerde osmose noodzakelijk is om steriel water te maken. Steriel water smaakt niet lekker en enkel steriel water drinken kan leiden tot het ontbreken van bepaalde stoffen in ons lichaam. Daarom maken wij gebruik van ionenuitwisseling. Een waterontharder werkt met een of twee cilinders. Dit kan per model verschillen. In de cilinders zijn harskorrels opgeslagen. De magnesium- en calciumionen blijven bij binnenkomst aan de harskorrels kleven. Natriumionen worden wel doorgelaten.
De magnesium- en calciumionen zijn de stoffen die zorgen voor een hoog kalkgehalte in het water. Daardoor kan er sneller kalkaanslag plaatsvinden. Na de ionenuitwisseling ontstaat er zachter water. Dit water is voor 100 procent kalkvrij. Dit water gaat door de waterleidingen van de woning en wordt doorgegeven aan bijvoorbeeld het water uit de kraan of de douchekop.

Elektriciteitsverbruik

Een waterkoker of koffiezetapparaat heeft verwarmingselementen. Deze elementen zijn erg gevoelig voor kalk. Als er zich veel kalk ophoopt, kan het warme water minder goed circuleren. Daardoor zal het apparaat meer stroom verbruiken, om toch dezelfde capaciteit te kunnen garanderen. Bij het opwarmen van water wordt dan meer energie verbruikt. Bij zachter water is er minder kans op kalkvorming, waardoor het water beter kan circuleren. Een theekoker of koffiezetapparaat verbruikt op die manier minder stroom.

Waarom een waterontharder aanschaffen?

Kalkvorming

Met een waterontharder wordt water zachter, waardoor er minder kalkvorming aan huishoudelijke apparaten plaatsvindt. De apparatuur gaat dan langer mee. Bovendien is de kalk die achterblijft op de apparatuur veel gemakkelijker te verwijderen.

Beter voor het milieu

Met minder kalkaanslag is er minder shampoo en wasverzachter nodig. Deze middelen kunnen zich beter aan het water hechten. Daardoor hoeft men minder vaak dergelijke producten te kopen. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee.

Werking waterontharder